06-02-06

Pirates of the Caribbean - The Curse of the Black Pearl

Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl (2003)

- You are without doubt the worst pirate I ever heard of.
- But you have heard of me…

Objectief: ****
Subjectief: *****

In de 18de eeuw waren de Caraïben niet meteen de meest veilige vakantieplek – je cruise zou wel eens duchtig in het –euh- water kunnen vallen door toedoen van een bende meedogenloze piraten. Wanneer Elizabeth Swann (Keira Knightley), de mooie dochter van de gouverneur, wordt ontvoerd door de meest gevreesde (en voor de gelegenheid ook vervloekte) zeerovers van de regio, besluit haar jeugdvriend Will Turner (Orlando Bloom) met de hulp (of toch niet?) van de geschifte piraat en opportunistische (of kapitein) Jack Sparrow (Johnny Depp) haar te gaan redden…

Ik heb altijd al een zwak gehad voor piraten. In mijn jeugd kon ik nooit genoeg krijgen van piratenfilms en dito boeken.
Het zal jullie dan ook niet verwonderen dat ik tijdens mijn eerste bezoek aan Disneyland (Paris), zo een vijftal jaar geleden, instinctief meteen naar Pirates of the Caribbean wou. Het is nog steeds mijn favoriete attractie. Het mag dan wel geen snelle rollercoaster zijn, en waarschijnlijk vinden de meeste onder jullie Space Mountain duizend keer toffer en interessanter, maar de hele sfeer, de decors, de afwerking en het oog voor detail, de muziek… het heeft nu eenmaal op ondergetekende een (erg) betoverende werking (ik zou speciaal naar het park terug gaan om er nog eens doorheen te gaan).
Maar goed, aangezien ik door Disney (nog altijd ;-)) niet betaald wordt om reclame voor hun parken te maken, zullen we het maar over die film hebben die van de attractie is afgeleid.
Jaja, je leest het goed. De film is gemaakt naar de attractie. Op zich is dat natuurlijk vrij uniek en bovendien niet voor de hand liggend want (en nu schiet ik in eigen borst) qua verhaal heeft de rit niet echt veel te bieden. Je ziet wat gevangen piraten, piraten die een stad plunderen, wat piraten die feest vieren, piraten als levende skeletten en natuurlijk ook piraten op zoek naar een schat.
Aan enkele scenarioschrijvers om die verschillende elementjes als een mooi kralensnoer aan elkaar te rijgen. En het is nog gelukt ook! Uit de pen van Ted Elliott en Terry Rossio is een spannend avonturenverhaal gevloeid, compleet met gekidnapte jongedames, knappe helden, een vervloekte schat, zwierige piraten en gekruid met spitsvondige dialogen.

De held van het verhaal is ‘Jack Sparrow’ (al dan niet ‘kapitein’), meesterlijk gespeeld door Johnny Depp. Toen ik de film voor de eerste keer in de bioscoop zag, wist ik helemaal niet wat ik van het personage moest denken. Hij leek wel het volledige tegenbeeld van al die piraten uit mijn jeugd. Dus wanneer ‘Norrington’ een beetje smalend tegen ‘Jack’ zegt dat hij ongeveer de slechtste piraat is die hij ooit ontmoet heeft, gaf ik hem heimelijk gelijk. Maar geleidelijk aan begin je ineens dat geglim in die donkere oogjes op te merken; je ziet de radertjes werken en voor je het goed en wel door hebt, besef je dat ‘Jack Sparrow’ ondanks zijn onnozele manier van doen de hele situatie naar zijn hand heeft gezet. Samen met ‘Norrington’ moeten we toegeven dat hij wel eens de beste piraat lijkt te zijn die er rond-euh-vaart.
Het personage wordt volledig gecreëerd dankzij Depp’s fantastische vertolking. Een ander acteur zou waarschijnlijk wel die doorsnee, klassieke piraat opgeleverd hebben. De oscarnominatie was dan ook meer dan verdiend, maar toch ook verrassend omdat de Academy niet de gewoonte heeft dergelijke “popcorn”-films met zo een grote nominatie te bekronen. Het benadrukt alleen maar Depp’s prestatie.

De andere acteurs rest de zware taak zich staande te houden bij zo veel acteergeweld. Oude rot in het vak Geoffrey Rush slaagt daar erg goed in. Hoewel zijn ‘Barbossa’ duchtig voorzien is van de nodige “zeeroverkapitein-clichés” (de nodige “Arrrrrrrrrrr!”-s, de grote hoed, … maar zonder papegaai, haak of houten been) en heerlijk bombastisch uit de hoek kan komen, is hij niet de typische slechterik. Rush geeft het personage een zekere diepgang (verwacht daar nu zeker niet te veel van!) zodat je toch met hem meeleeft (je gunt hem echt zijn appel!).
Dat is trouwens nog iets mooi aan het script: er zijn geen zwart-wit slechteriken. Zelfs ‘Commodore Norrington’ die zo gemakkelijk een arrogante, meedogenloze militair had kunnen zijn, is wel arrogant, maar verre van meedogenloos. Meer nog, hij is zelfs schappelijk te noemen.

Maar terug naar de acteurs.
Ook Keira Knightley weet goed haar plan te trekken. Deze film betekende haar doorbraak bij het grote publiek en vooral aan kleine dingen kun je zien dat ze echt wel goed kan acteren (bijvoorbeeld haar reactie wanneer de piraten denken dat ze het medaillon heeft laten vallen). Orlando Bloom daarentegen heeft het iets moeilijker om zich vanuit Depp’s (of Legolas’??) schaduw los te trekken. Dit was zijn eerste grote rol na zijn optreden in The Lord of the Rings (Jaja meisjes, dat blonde haar was fake!) en hij lijkt nog niet helemaal zijn draai gevonden te hebben. Oh, hij is zeker niet slecht. Hij heeft nu eenmaal pech dat hij het merendeel van zijn scènes deelt met een toevallig sublieme Depp. En tot overmaat van ramp lijkt de chemistry tussen Knightley’s ‘Elizabeth Swan’ en Depp’s ‘Jack Sparrow’ veel groter dan die tussen ‘Elizabeth’ en Bloom’s ‘Will’. Dit zou nog interessante verhaallijnen in de sequels kunnen opleveren, maar voor de een of andere reden (*kuch*Disney*kuch*) lijkt het ons vrij onwaarschijnlijk dat deze zullen gevolgd worden.

Nog een speciale vermelding van de special effects die echt overtuigend zijn. Vooral het gevecht in het maanlicht tussen ‘Barbossa’ en ‘Jack’ op het einde zit zeer knap in elkaar. En dat vieze geluid van die levende skeletten geeft me nog altijd de kriebels.

Kort samengevat: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl (we zullen maar onmiddellijk een onderscheid maken met de sequels) is een heerlijke avonturenfilm, vol verrassende plotwendingen, mooie effecten, een vermakelijk script en puike acteerprestaties. De film past in de categorie van “knap afgewerkt entertainment” en zal zelfs de meest volharde volwassene doen terugdenken aan die lang vergeten jeugd waarin piraten, zeemeerminnen, roodkapje en de boze wolf dagelijkse kost waren.

Ik kan niet anders dan met grote spanning (en ook wel met een klein hartje – wat gaan ze er van bakken?) uit te kijken naar de volgende zomer, want dan zal Pirates of the Caribbean – Dead Man’s Chest de cinemazalen onveilig maken…
A pirate’s life for me!

Weetjes:
- De “zwaluw” tatoeage van ‘Jack Sparrow’ was oorspronkelijk fake, maar Depp heeft hem, nadat alles gefilmd was, in het echt laten zetten, als eerbetoon aan zijn zoon Jack.
- Orlando’s beruchte LOTR-tatoeage (op zijn onderarm) komt in sommige scènes boven zijn kleren piepen (vb. tijdens ‘Will’’s gevecht met ‘Jack’).
- In case you’re wondering: de voornaam van ‘gouverneur Swann’ is ‘Weatherby’, ‘Commodore Norrington’ heet ‘James’ en ‘Barbossa’ werd door zijn moeder ‘Hector’ genoemd.
- In close-ups kun je zien dat Johnny Depp lenzen draagt. Deze werkten vooral als zonnebril, omdat hij anders door het straffe zonlicht teveel met spleetoogjes keek.

Links:
- Reelviews
- BBC
- Variety
- Roger Ebert

---
Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl (2003)

Van Gore Verbinski

Met Johnny Depp (Jack Sparrow), Orlando Bloom (Will Turner), Keira Knightley (Elizabeth Swann), Jonathan Pryce (Governor Swan), Jack Davenport (Comodore Norrington), Geoffrey Rush (Captain Barbossa),…

Script door Ted Elliott en Terry Rossio

Muziek door Klaus Badelt (en vele anderen)

21:56 Gepost door Lachesis Benton | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

Pirates of the Carribean: The Curse of the Black Pearl I really love this movie!! :-)
Ik lig nog steeds plat van het lachen wanneer men voor de zoveelste maal "parley" vervloekt of ze de piratenetiquette moeten volgen ("Aye, the Code!"). En natuurlijk is er de prestatie van Johnny Depp. Ik heb zelfs gehoord dat hij de eunuch-mopjes ter plekke improviseerde. :-)

Klein vraagje, bij de muziek staat er Klaus Badelt (wat ik wist) en vele anderen (wat ik dus niet wist). Zijn er dan nog andere composers? Heb ik die gemist in de aftiteling?

Gepost door: Steve | 07-02-06

over die muziek... ;-) het is allemaal nogal snel snel moeten gaan. Ik geloof dat er in totaal zo een 12 man aan de muziek heeft gewerkt (oa ook Hans Zimmer - die nu Pirates 2 voor zijn rekening neemt). Het is dus erg onduidelijk welke muziek precies van Badelt komt...

Gepost door: Lachesis | 07-02-06

Soundttrack van POTC De Soundtrack van Pirates of the Caribbean was echt wel goed :) zalig deuntje...Ik kon er in het begin maar niet genoeg van krijgen...:-)

Gepost door: MW | 08-03-06

yep... voor de volgende film zal Hans Zimmer voor de muziek zorgen - ik denk dat het allemaal wel nogal dicht bij deze muziek zal liggen!

Gepost door: Lachesis | 08-03-06

De commentaren zijn gesloten.