20-08-06

Pirates of the Caribbean - Dead Man's Chest

Every man has a price which he will willingly accept, even for that which he hopes never to sell.

Objectief: ***
Subjectief: **

Er wordt Kapitein Jack Sparrow geen moment rust gegund. Hij heeft nog maar net zijn Black Pearl terug of daar komt Davy Jones, kapitein van de Vliegende Hollander en meester der zeeën al aan zijn deur kloppen om een bloedschuld te vereffenen.
Om te ontsnappen aan een eeuwigheid van slavernij, probeert Jack, met de (al dan niet vrijwillige) hulp van Will en Elizabeth, de kist te vinden waarin volgens de legende het hart van Davy Jones zit.
Maar ook piratenjager Lord Beckett is er naar op zoek, om zo Davy Jones (en dus ook de zee) in zijn macht te krijgen en voor eens en voor altijd de piraten naar de geschiedenisboeken te kunnen bannen…

Ik heb maanden en maanden en maanden naar deze film uitgekeken. Zoals jullie kunnen opmaken uit mijn Pirates 1 review was ik een ENORME fan van de eerste film. Ik had er geen superlatieven genoeg voor.
Van dat enthousiasme blijft er, na het zien van Pirates of the Caribbean – Dead Man’s Chest niet erg veel meer over…
Voor een groot deel ligt dat waarschijnlijk aan mijzelf, aangezien ik ongeveer de enige lijk te zijn die de film niets speciaal vond. Ik had er misschien te veel van verwacht, en dat is al niet de beste beginsituatie.
Aan de andere kant kan ik me toch niet van het gevoel ontdoen dat het niet volledig aan mij te wijten is. Er zijn dingen die gewoon veel beter konden.Een overzicht…

(1) Keira Knightley. Ik weet dat het kind kan acteren – we hebben het haar al zien doen in Pride and Prejudice, Doctor Zhivago en zelfs de eerste Pirates, maar hier liep ze er volledig verloren bij (iets wat eigenlijk voor de gehele cast kan gezegd worden – niemand wist gelijk goed wat doen, waarheen het verhaal leidde, … maar daarover verder meer).
Waar Elizabeth in de eerste film ondanks haar ‘damsel in distress’-rol toch nog sterk en onafhankelijk overkwam, was ze hier vooral een ergerlijke – euh – zaag. En ironisch genoeg wilden de makers haar nu juist meer spirit geven. Ze mag zelfs even met zwaardjes vechten. Maar als puntje bij paaltje komt, heeft ze niets in de soep te brokken. Tijdens het volledig overbodige gevecht tussen Jack, Norrington en Will steekt ze één van de meest ergerlijke dialogen af sinds George Lucas’s pennenvruchten voor de Star Wars prequels.
En dan is er nog de “chemistry” tussen haar en Jack. In de eerste film is die er wel degelijk, nu komt ze geforceerd over. Elizabeth wéét uit ervaring dat Jack een opportunist is die vooral aan zichzelf denkt en toch vertrouwt ze hem hier klakkeloos en is ze verwonderd als blijkt dat hij Will naar Davy Jones heeft gestuurd. Misschien is dat ineens omdat ze beseft dat hij toch wel mooie ogen heeft?
Enfin, dat brengt me naar mijn tweede punt van ergernis…

(2) Jack Sparrow. De Jack Sparrow uit deze film is slechts een schaduw van het geschifte maar pientere personage uit de eerste film. Hij was onnozel en lulde constant uit zijn nek, maar hij had de touwtjes in handen. Achter die donkere ogen zag je de radaartjes draaien en hij bespeelde iedereen op magistrale wijze.
Nu loopt hij vooral constant te lallen. Waar zijn de pientere lichtpuntjes naar toe? Elk respect voor het personage is verdwenen; wat overblijft is een holle schelp met veel bizarre trekjes.
De spreekwoordelijke druppel kwam er wanneer hij in deze film tegen Will (denk ik) zegt dat de Black Pearl “maar” een schip is. Komaan zeg, de HELE EERSTE film draaide om die boot! Hij zet er zijn leven (en dat van anderen) gedurig voor op het spel.
De schrijvers lijken hem volledig anders te hebben benaderd… “grappiger”… en daar loopt het mis. “Grappig” is hier erg vaak synoniem met “geforceerd” en dat kwam na een tijdje vooral zielig over. En zo kom ik tot mijn laatste grote punt van kritiek…

(3) het script. Ik weet het, ik weet het. Deze film moet je samen bekijken met de derde Pirates die er volgend jaar ergens aankomt (en er is zelfs al sprake van een vierde…) dus over het verhaal zelf kan uiteindelijk weinig gezegd worden. Toch vrees ik het “Matrix-effect”: de twee (overbodige) sequels zouden misschien beter werken in één film. De plot lijkt te veel te zijn uitgesmeerd (“like butter spread over too much bread”, zoals Bilbo dat zo mooi zegt). Voor de helft van de tijd zat ik me af te vragen wat iedereen daar nu eigenlijk liep te doen; het leken wel rondrennende kippen zonder kop. Dat stuk met die kannibalen is grappig (zij het te lang uitgesponnen), maar wat droeg het bij tot het verhaal? Wat lopen die Pintel en Ragetti (dienen met zijn oog) daar te doen? Waarom zit iedereen op het einde ineens bij Tia Dalma (die voodoo-heks)?

Is er dan niets goed aan de film? Oh, jawel hoor. Hier en daar was er een nog een sprankeltje humor van de eerste film te zien (“Now where is that dog with those keys!”, de scène waarin de crew van de Black Pearl in die bolvormige kooien letterlijk doorheen de lucht walst, …). De eerste dertig seconden waren knap gefilmd en de laatste dertig seconden vervulden me met zoveel heimwee naar film 1 dat ik willens nillens toch wil weten wat er in film 3 gaat gebeuren. Disney’s missie geslaagd dus…

Weetjes:
- De scène op het einde, met Elizabeth, Jack en de handboeien (…) is een ideetje van Keira.
- Om Orlando echt verwonderd te doen kijken, kwam de kusscène tussen Elizabeth en Jack niet in zijn script voor.
- Ook in deze film is de pretparkattractie niet ver weg. Het moeras waarin Tia Dalma woont, is gebaseerd op de ‘Lagoon’ waar je in het begin van de rit met je bootje doorwaadt.
- In Disneyland (USA) en Disney World, maken Jack Sparrow, Davy Jones en Barbossa vanaf nu ook hun opwachting in de attractie.

---------
Pirates of the Caribbean – Dead Man’s Chest (2006)

Van Gore Verbinski

Met Johnny Depp (Jack Sparrow), Orlando Bloom (Will Turner), Keira Knightley (Elizabeth Swann), Jonathan Pryce (Governor Swan), Jack Davenport (Comodore Norrington), Bill Nighy (Davy Jones), Naomie Harris (Tia Dalma), Stellan Skarsgard (Bootstrap’s Bill), …

Script door Ted Elliott en Terry Rossio

Muziek door Hans Zimmer

19:51 Gepost door Lachesis Benton in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: bespreking, potc |  Facebook |

Commentaren

pirates Ik vond hem wel goed :)
Maar ik vind Miami Vice dan weer dik tegenvallen. Mijn verwachtingen voor Miami lagen hoger dan die voor Pirates en zoals dat zo vaak is, té hoge verwachtingen en een tegenvallende film...

Gepost door: karen | 20-08-06

Pirates of the caribbean Ik vond het helemaal geen slechte film. integendeel zelfs,het was een spektakel en leuk om naar te kijken. Het is een nieuw verhaal,anders dan de eerste ja,maar de personages evolueren allemaal. en de chemie tussen jack en elizabeth vind ik helemaal niet erg.ik vond het een leuke wending op het einde en nadat je die film gezien hebt,wil je gewoon de derde zien.johnny depp was absoluut top,en zonder hem is er geen pirates film,dat is zeker. hij kwam niet geforceerd over. jack sparrow is en blijft een uniek en zeer aantrekkelijk karakter. ik kan niet wachten op de 3de ! !!!

Gepost door: Rebel | 28-08-06

Yo ho yo ho Ook ik vond de film goed. Ik ga akkoord dat het stuk met de kannibalen overbodig was, maar voor de rest vond ik dit een leuk stukje entertainment. En de laatste dertig seconden waren voor mij geweldig. Die brachten een grote smile op m'n face. :)

Gepost door: Steve | 29-08-06

pirates of the caribbean suuuupercool ik vind hem suuuuupercool en ik ben dan ook verliefd op jack heeeeeeeel veel en will een beetje wie hem niet goed vind is gek en jack speelt ook goed in die film ze

Gepost door: anke | 25-01-07

spreak beurt hallo kan iemand mij wat infoi geven over pirates of the caribean deel 2 ik hou namelijk een spreek beurt daar over al vast bedankt

Gepost door: dylan | 13-06-07

De commentaren zijn gesloten.